Seuran perinnevene – Josefina

Josefina on myyty 13.7.2021 Raumanmeren Puuveneilijät ry:n ryhmän jäsenelle. Vene tullaan kunnostamaan heidän toimestaan, toivottavasti nähdään se vielä seilaamassa jossakin päin saaristomerta.

VENEEN TAUSTAA
Kustavin Kippareiden perinnevene Josefina on nykyisen tiedon mukaan ollut alun perin Söderskärin majakan (sijaitsee Porvoon edustalla) majakanvartioiden veneenä.

Söderskärin majakka automatisoitiin 1957. Luotsin lopetettua toimintansa saarella neljä vuotta myöhemmin, 1961, majakanvartioiden vanhat veneet menivät myyntiin.

Vene on silloin myyty Voldemar Ämmälälle isomman veneen kylkiäisenä. Kippareilla nyt oleva perinnevene on nostettu isomman puuveneen kyytiin ja se on tuotu ensin vesitse Helsinkiin. Helsingissä vene on nostettu junaan, millä se on matkannut Turkuun.

Voldemar Ämmälä on ajanut veneet Turusta Kustaviin joskus 50-luvun lopulla.

VENEEN TIETOJA
Veneen rakennuspaikka ei ole tiedossa, mRikin suunnitelmautta luultavasti se on rakennettu jossakin Porvoon ympäristössä. Myös tarkka rakennusajankohta on epäselvä.

Mitat: pituus 5,4 m, leveys 1,85 m
Käytetty rakennusmateriaali: mänty

Alunperin vene on rakennettu seitsemästä laudasta. Veistokaaria on 15 kpl. Veneeseen on lisätty Kustavissa kahdeksas lauta myöhemmin.

Alunperin veneessä on ollut pelkät purjeet ja moottori on lisätty joskus myöhemmin.

Seuran jäsenet osallistuvat nykyään Josefinalla lähiseudun perinnevenetapahtumiin. Tuloksia tapahtumista löydät täältä